Bu Blogda Ara

22 Mart 2007 Perşembe

Çocukların eğitimi

Çerkesler hamile kadının şağlığına çok dikkat ederler. Çocuk dünyaya gelince bütün akraba ve komşular tebrik için gelirler. Hediye olarak Haluj, börek, koç ve kuzu gibi şeyler getirirler. Çocuğun ninesi de kız evlâda sırma işlemeli beşik takımı ve güzel elbise gönderir.
Beşik göndermek uğursuzluk olarak kabul edilir. Çocuğun doğuşu şerefine ekseriyetle kurban kesilir. Kamşulara zifayet verilir.
Çocuk beşikleri ağaçtan yapılmış olup belli şekildedir. Sırma işlemeli süslü örtülerden başka asıl beşiğin süsü yoktur.
Çocuğu sabah akşam yaz ise soğuk, kış ise az ılık su ile iki defa banyo yaptırırlar. Bazıları yaz ve kış soğuk su ile yıkanır. Kadınların bazısı da çocukları sabah, öğle, gece yatırılırken olmak üzere üç defa banyo ederler. Soğuk su ile banyo edilen çoculkarın daha sağlam ve çevik olacağına inanılır.
Sabah, öğle, ikindi ve yatarken çocuğu dört defa muntazaman kaldırırlar ve süt verirler.
Çocuğa annesi süt verir. Kâfi gelmedigi takdirde komşu kadınlar arasında ufak çocuklu varsa ondan istifade ederler. Yoksa eksiklik keçi, inek sütü ile tamamlanır. Diş çıkarıncaya kadar çocuğa başka yemek vermezler, yalnız sütle beslerler. Diş çıktıktan sonra ŞEKURİP adı verilen sütten ve baldan pişirilmiş bir çeşit muhallebiden azar azar vermeye başlarlar. Çocuğa babası ya da annesi ad takmaz. Dedesi, ninesi yahut yakın akrabadan bazan de dostlarından biri ad takar.
Anne çocuğun yaşına göre Ahlâki terbiyesine dikkat eder ve karakterinin teşekkülüne yön verir. Çocuğa karşı ciddiyet gösterirse de ruhunu öldürecek şiddet ve onu alçaltacak halleri reva görmez. "FEMİF" yani beceriksiz, "KARABĞ" yani korkak kelimeleri çocuğun terbiyesi için kullandığı yegâne değnektir. Bu kelimeler çocuğa vazifeperverlik, mertlik, cesaret hissini aşılar. Aile hayatındaki resmiyet ve misafir odası (Haceş) çocuğa sosyal terbiyeyi verecek mekteptir. Çerkesler çocuklara kalın pamuklu şeyler giydirmezler. Vücudu sıcak ve soğuğa dayanıklı olması içiz elbisenin hafif fakat zarif olmasına dikkat ederler. Çocuk elbiseleri erkek ve kadın elbiselerinin küçültülmüş şeklidir. Ancak pek ufak çocuklara kalpak giydirmezler.
Çerkeslerde kız ve erkek çocukları bir arada ders görür.

4 yorum:

CeRkeS KıZı dedi ki...

bende oglumu ince giydiriyorum..tek benzerlik bunu gördüm maalesef :(

Birikinti dedi ki...

:) eski adetlerimizi anlatiyorum zaten artik zamana gore

CeRkeS KıZı dedi ki...

ama ben yinede isterdim bazılarının devamını..gerçi bizim köylerimizde halen devam edenler var..fakat biz büyük şehirde bu şekilde büyüyemedik..mesela ben oglumu dernege yazdırıp oyunları ögrenmesini cok istiyorum..maalesef bize ögreten olmadı..hatta okuma-yazma dersleri de varmış..mesela ben bilmiyorum cerkesce..işte böyle böyle gidiyor gelenekler..üzücü yani..Hollanda dan bir akrabamız alfebe kitabı yollamıştı ama kaybettik gitti..sizin oralarda dernekler varmı

Birikinti dedi ki...

var cok yogun olmasada baglantilar kuruluyor insanlar arasinda internette fazlasiyla kaynak var bende bilmem cerkesce ama bilmeyi cok isterdim bu ileride bilmeyecegim anlamina gelmiyor tabi inat edip ogrenicem in$.