Bu Blogda Ara

28 Mart 2007 Çarşamba

Kız kaçırma

Kaşenlik ile başlayan evlilik aşamasında nişanlılık ve söz gibi durumlara pek rastlanmaz. Bunun en önemli sebebi kaçırma şeklinde evlenmenin gelenek ve göreneklerinde yer almasıdır. Gençler evlenmeye karar verdikten sonra maddi imkansızlıklar, kendisinden büyük başka birinin evlenecek olması gibi sebeplerden dolayı kaçırma şeklinde evlenmeyi tercih ederler. Fakat Çerkes kültüründeki kaçırma şekli diğer milletlerden farklı olarak kendine özgü bir nitelik gösterir. Bu şekilde evliliğin yaklaşması nişan ve söz gibi törenlerin yapılmasını gerekli kılmamaktadır.
Yine kişiler zaten kaşenlik dönemlerinde birbirlerini yeterince tanıdıkları için ayrıca bu tür dönemlere gerek duymazlar. Ayrıca çerkeslerde adetler kişilerin ilişkilerine çok fazla sınırlama getirdiği için bu döneme her iki tarafında katlanabilmesi zor olur. Çünkü nişanda büyüklerde işin içine girerler. Onlarla olan iletişimde konuşma ve görüşme yönünden bir takım güçlükler olduğu için kişiler nişanlı olarak kalmayı pek tercih etmezler. Ancak günümüzde söz ve nişanlılık dönemi Çerkesler arasında da yaygınlık kazanmıştır.
Çerkes milletindeki genç kız ve erkekler genellikle aynı milletten olan kişilerle evlenmeyi tercih etmektedirler.

2 yorum:

CeRkeS KıZı dedi ki...

annem ve babamda kacmışlar..gerçi onlarınki biraz zorunlu olmuş..vermemişler annemi :)birde cerkeslerin cok gec yaşta evlenmelerini hem yadırgıyorum hem anlıyorum..eglencelerden geri kalmak istemiyorlar sanırım :)

Birikinti dedi ki...

:)) evet bu gelenek devam ediyor bi sohbette buyuk halalardan biri -artik evleneyim diyen abimize- ya$in kac diye sordugunda 30 kusur demi$di daha erken ne evliligi boyle diye ciki$ti :) tabi herkesde birbirine bakip guluyordu..