Bu Blogda Ara

28 Mart 2007 Çarşamba

Çerkesler'de Sofra Kültürü

Sofra, Çerkeslerde insanların nezaket imtihanından geçtiği yerdir.

Yemeği ağır yemek, lokmaları orta büyüklükte bulundurmak, kibarca almak, başı sofra üzerine çok eğmemek, lokma ağza yanaşmadan ağzı açmamak, bir lokmayı çiğneyip mideye indirmeden diğer lokmayı almamak, avurdu şişirmemek, sofra üzerine aksırmamak, ekmek ve börek gibi şeyleri ısırmamak, lokmayı el ile koparmak, az yemek, fakat kibarlık edeceğim diye aç kalmamak, Çerkeslerin "Zi ahe zefemishirer Femif" yani "hakkını yemeyen hamdır" tabiriyle kastettikleri duruma düşmemek, haddini aşıp kendine "psıç" yani manda yada bir yemeğe lüzumundan fazla iştah gösterip "Hiç görmemiş" dedirtmemek, yemekleri medhetmek gibi inceliklere dikkat etmek gerekir.

Şayet bir misafir varsa yemeğe başlamadan önce ev sahibi güzel bir konuşma yaparak iltifat eder. Yemekten sonra da misafir bir teşekkür konuşması yapar. Küçükler büyüklerle birlikte sofraya oturmalar.

8 yorum:

CeRkeS KıZı dedi ki...

ben bunu pek bilmiyorum..sadece gelinlerin aile büyükleri ile yemek yemediğini biliyorum..belkide belli bir zamana kadar..bizim ailemizde bu cok vardı..amcamlar ayrı,dedem ayrı,gelinler yani annemler ayrı yerdi..biraz garipsiyorum bu durumu aslında..

Birikinti dedi ki...

evet garipsenecek bir cok durum olabilir adetlerimizde ama insan gerisi otesini ogrenince demek sebep buydu diyor.. Dikkat ettigimizde bizim adetlerde gelenk ve goreneklerimizde sebeplerine dayanilan mantik suzgecinden gecmi$ bir cok uygulama goruyoruz.. Ne kadar ovdum milletimi :))

LoLa dedi ki...

Benim eşimde bir çerkes.Çerkes yemeklerini seviyorum özelliklede psi halive ve pasta şips.Bazı adetler yüzeysel olarak devam ediyor ama detaylara takıldıklarını görmedim.Ayrıca çok iyi ve de güzel insanlardır.

CeRkeS KıZı dedi ki...

post ile alakasız ama müzik cok güzel olmuş..ellerine saglık :)

Minik Kus dedi ki...

Sevgili birikinti,
Blogunu takip ediyorum bir kac zamandir ama yorum birakmak kismet olmamisti. Bu defa sira bende diyip, basladim yorum yazmaya. Benim de basimda bir Cerkes var. Anlatir durur Cerkesleri (sikayet eder gibi oldu ama cok sukur sikayetci degilim simdilik :)). Ben de ona caktirmadan ogrenmeye calisiyorum, sizin adetleri yemekleri falan. Malum ailesiyle tanisinca nasil davarancagimi bileyim degil mi? Yine Cerkeslerle ilgili bir seyler arastirirken sizin blogu buldum, iyi ki de bulmusum. Sevgiler...

Birikinti dedi ki...

cerkes kizi alakasiz olsun olmasin istedigi yere yorum yazabilir sorun yok bunda rahat olsun :)

lolalola ho$ geldin evet yuzeysel devam ettirenlerin orani cok yuksek cerkeslerin yuz yillardir birbirlerinden ayri ya$adiklarini dogal gurbet hayatinda olduklarini du$unursek bir cogunun asimile olduklarini gozden kacirmamak lazim bu da dogal bi surec.

minik ku$ hayirlisi olsun :) zorluklar guzelliklere acilan yollarda her zaman vardir yoksa kolay olan tat vermez dimi :) ho$ geldin..

Adsız dedi ki...

benim bu konuda yorumum yok yalnız.sizlere başıma gelen ilginç bir olayı anlatmak istiyorum çalıştığım iş yerinde bir gençle tanıştım. genç her şeyiğle bir çerkez. nereli olduğunu sordum.düzcelim dedi cerkezmisin dedim. yok değilim diye cevap verdi fakat ben yanılmadığımı biliyordum. aradan bir yıl geçti.birgün yanıma geldi. abi benim dedem çerkezmiş dedi.işte böyle durumuz.saygılarmla.

Adsız dedi ki...

OMG, Suriye'de vuku ne görüyorsunuz ? Acımasız bir hükümeti darbe rağmen ,gösteriler devam ediyor