Bu Blogda Ara

15 Eylül 2007 Cumartesi

Turkiye'deki Unlu Cerkesler - Devami 2..

Sinan Taymin Albayrak - Oyuncu

(Cerkes oldugunu neredeyse basinla her muhabbetinde dile getiren ekranlardan tanidigimiz unlumuz)

13 yorum:

Adsız dedi ki...

cerkeslerin basınla muhabbeti genetik herhalde tanıdığımız neredeyse tüm ünlülerin cerkes olması garip

Adsız dedi ki...

türkan şoray çingenenin kralıdır sen çerkes yaptınn yokk böyle bişeyy pes doğrusu lütfen isimlere dikkat edelim böyle iğrenç soyu bozuk insanları çerkeslerle bütünleştirmeyelim

Adsız dedi ki...

türkan şoray çingenenin kralıdır sen çerkes yaptınn yokk böyle bişeyy pes doğrusu lütfen isimlere dikkat edelim böyle iğrenç soyu bozuk insanları çerkeslerle bütünleştirmeyelim

Adsız dedi ki...

cerkesleri yüceltirken başka milletleri aşağılamayın lütfen.konuşmalarınız bir çerkese hiç yakışmıyor.ben de cerkesim ve türkan şoray ve çingeler hakkında böyle seviyesiz konuşmam çok rahatsızlık verici.

Adsız dedi ki...

Adigeyim. Abzegim. Hapsaxo yım. 30 yıldır kendi kültürümden uzak yaşamak zorunda olamama rağmen kendi dilimi konuşabiliyorum.Tüm dünya insanlarını seviyorum. Fakat yıllardır kendi örf ve adetimden olan çerkezlerden uzak yaşadığım için onlar daha da ağır basıyor. Dünyanın neresinde olursa olsun adigeyim diyeni öz kardeşim gibi görüyorum ve insanlarımı çok seviyorum. Bu bölüme yorum yazan genç kardeşlerime müsadeleri olursa ablaları olarak birkaç söz etmek istiyorum.
Öncelikle çerkezlerin örf ve ananeliri, felsefeleri saygı, sevgi, hoşgörü ve paylaşmak üzerine kurulduğunu bilmek lazım. 'Saygın olmak istiyorsanız saygı duymayı biliniz' der büyüklerimiz. Şiddetle karşı çıktığım ve dünya insanlığının en büyük sorununun ırkçılık ve ayırımcılık olduğunu akli selim olan herkes biliyor. Size yapılmasını istemediğiniz bir şeyi başkasına asla yapmayınız.'Önce insan' düşüncesinde olmalıyız. Daha sonra kültürler ve onlarda saklı güzellikler ve nezihlikler öne çıkar diye düşünüyorum. Gerçekten Çerkez örf ve adetlerini bilen insan önce saygı ve nezaketlik çerçevesinde hareket eder.Bize yakışan da budur.Atalarımız 'Ağızdan çıkan söz, namludan çıkan kurşun gibidir'der. İnsanları incitmenin gereği yok, daha nezih cümleler de kurularak da düşünceler anlatılabilinir. Burası sanal bir dünya.Bu bölüme Çerkezlikle alakası olmayanların yazdıkları yorumlar da olabilir. Türkan Şoray ne olursa olsun gönüllerin sultanı ve saygın, sevilen bir sanatçımız. Her şeyden önce insana saygıyı hep aklımızda tutalım. Bir de, ayırımcılık görmek istemeyen insan ayırımcılık yapmamalı diye düşünüyorum. Adige olmak çerkez olmak ayrıcalıklı lütfen kurallarını yerine getirelim. İnce ve nezih olan örf ve adetlerimizin bilincinde ve anlayışı içerisinde olalım. Yok sa her kültürün kendisine göre has güzellikleri vardır.Kafkas kültürlerini, Çerkez kültürünü farklı kılan kriteryalar nelerdir. Nezihliği, inceliği,güven vermesi, saygınlığı ve nezaket kuralları olması. Akraba, komşu, tanıdık ve dost ailelerin gençleri kardeş sayılması. Hele Akraba evliliği kültürümüz yoktur. Kabullenilemez çok ayıptır. Kadına, doğaya ve insana saygı önde gelir.Bizi özel kılan güzelliklerimize sahip çıkmanız dileğiyle siz gençlere en derin sevgilerimi gönderiyor, saygı ile kalın diyorum.
Saygılar hak edenlerin olsun. Sinefin / Hollanda

Adsız dedi ki...

türkan şoray çingenenin kralıymış he hiç de değil rol icabı kılıktan kılığa giriyor ekmek parası için çerkes dediğin kendini bazı yorum yazanlar gibi belli etmez türkan şoray a çingene diyen çerkes değildir

Adsız dedi ki...

Lütfen isimlerin yaptığı imajı kendi bünyesinde erittiği rolü kaldırsın ya da taşıyamasın ama gerçek şudur ki çingene kralı veya roman gacısı olsun onun sinema dışında yaşadığı "çok örnek alınması gereken hayatını" acaba nasıl dizayn ettiğidir.ben de bu noktadan önce çerkes olduğunu duysam inanmazdım ama kendisinin ne kadar benliğine sahip çıktığı ne kadar çerkes olduğuna inandığıdır.

Adsız dedi ki...

Janset'i unutmuşsunuz. oyuncu

Adsız dedi ki...

TÜRKAN ŞORAY ÇERKEZDİR UZUNYAYLALIDIR SOYADINDA OLDUĞI GİBİ ŞOREY LERLE AYNI SÜLALEDENDİR.
UZUNYAYLALILAR KABERDEYLER BİLİR. FAKAT BENİM BİLDİĞİM HEMDE ÇOK İYİ BİLDİĞİM MÜŞERRF TEZCAN KESİNLİKLE ÇERKEZ DEĞİLDİR. FAKAT HER YERDE ÇERKEZ OLDUĞUNU SÖYLEMEKTEDİR.YILLAR ÖNCE MAMHUT TEZCANLA EVLİYKEN ÇOCUKLARI HENÜZ İLOKULA GİDERKEN ANNE VE BABASININ OTURDUĞU İSTANBUL HAZNEDAR MARMARA SOKAKTAKİ APRTMANIN BİTİŞİĞİNDE OTURUYORDUK. KARDEŞLERİNİ YEĞENLERİNİ ÇOK İYİ TANIYORUZ. TAMAM BİRBİRLERİNE ÇOK BAĞLI SAYGILI BİR AİLEYDİLER AMA ÇERKEZ DEĞİLLER. ESMER TENLİ VATANDAŞLARIMIZLA AYNI IRKTAN GELİYORLAR. BEN YILLAR ÖNCE MÜŞERREF TEZCANIN BİR RÖPORTAJINDA ÇERKEZİM DEDİĞİNİ OKUMUŞTUM KÜLLİYEN YALAN. LİSTEDEKİ DİĞER KİŞİLERİN İÇİNDE ÇERKEZ OLMAYANLAR DA VAR.ANNEANNESİ ÇERKEZ GİBİ. BABAANNESİ ÇERKEZ GİBİ. TAVŞANIN SUYUNUN SUYU GİBİ ÇERKEZ ÇOK PİYASADA. BEN IRKÇI FALAN DEĞİLİM AMA BUKADARDA UCUZLATMAYIN BU İŞİ. BİZ ÇERKEZLERDE SOY BABADAN DEVAM EDER. HADİ ANNESİ ÇERKEZ OLANLARIDA YOK SAYMAYALIM AMA GERİSİ YALAN. EVİNDE ÇERKEZ ÖRF VE ADEDİNİ YAŞAMAMIŞ ÇERKEZLERDEN HAYATI BOYUNCA UZAK YAŞAMIŞ ÇERKEZLERE ÇERKEZLİĞE BİR FINDIK KABUĞU KADAR FAYDASI DOKUNMAMIŞ KİMSELERE ÇERKEZ DEMEK İÇİMDEN GELMİYOR DOĞRUSU.
AYRICA LÜTFEN MÜŞERREF TEZCAN O LİSTEDEN ÇIKARILSIN. LÜTFEN BİR LİSTE İNTERNETTE YAYINLANIYORSA ADAM GİBİ ARAŞTIRMA YAPILSIN ONDAN SONRA YAYINLANSIN. SAYGILARIMLA.

Adsız dedi ki...

Bazı yorum sahipleri , annesi çerkes olanı bile çerkes saymama eğiliminde. Soy babadan devam etse de çocukları yetiştiren annedir. benim annem çerkes ve tüm adetleri ,o çevrede yaşamadığımız halde bizlere öğretti. Ve çok önemli bir şey daha öğretti ki , çerkeslerde en önemli şey saygıdır. Büyüğe ,kadına, arkadaş , çocuğa, ata, hatta çiçeğe bile.Babadan sadece soy ismi almakla çerkes olunmuyor. O duyguyu, sevgiyi içinde ne kadar hissediyorsun önemli olan budur.
Kim ne derse desin ,ben herkesten çok çerkes ruhu taşıdığıma inanıyorum. Ve kafkasyada destan yazmış Berzeg ailesinin bir mensubu olmaktan, o kanı taşımaktan gurur duyuyorum.
Türkiye kadar güzel bir ülkede zaten var olan kavgalara ,bir de anne baba soylarına kadar inerek ayrımcılık yapmak da ayrıca çok saçma.SAYGILARLA

Birikinti dedi ki...

Oyuncu Janset Ilk listededir...

Adsız dedi ki...

listeye Hadiseyi de ekleyin lütfen anne tarafından çerkes olduğunu biliyorum.sivas çerkesidir.

Adsız dedi ki...

türkan şoray çerkez olabilir annemin köyünde şorey soyundan olduğunu söyleyen insanlar var şoray türkçe bir anlam ifade etmiyor çerkezce olduğu açık benim annemde çerkez ve çerkezlerin geri kalanlara çingene demesi normal özellikle yaşlılarda bu çok yaygın kimseyi beğenmezler kendilerine üstünlük atfediyorlar bu yanlış çerkezleri izole ediyor bu tavırlar, ayrıca dil dışında hiç bir yüzeysel olmayan ayırt edicilikleri yok edebiyat sanat mimari gibi bir medeniyet birikimleri yok danslarınada azerbaycan türkleri dahil tüm kafkas halkları sahipler kısacası medeniyet onusunda türkler 'in' çerkezler 'out' diyorum